Gazi ve Çukurova Üniversitelerinden Ortak Mikroplastik Araştırması

GÜ ve ÇÜ Öğretim Üyeleri Öncülüğünde Mikroplastiklerin Beyin Üzerindeki Etkileri Araştırıldı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu tarafından yürütülen bilimsel araştırma, Kanada’da bir belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yer aldı.

Plastiğin Yaygınlığı ve Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doç. Dr. Çeltikçi, günlük hayatta kullanılan neredeyse her üründe plastik bulunduğunu vurgulayarak, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkilerini açıkladı. Plastik şişelerden ilaç kutularına kadar birçok üründe mikroplastiklerin bulunduğunu belirtti.

Araştırma Sonuçları ve Önemi

Yapılan çalışmada, beyin hücrelerinde mikroplastiklerin varlığının belirlendiği ve devam eden araştırmaların bu mikroplastiklerin betwild lisans nörolojik hastalıklara, beyin kanamalarına ve inmeye etkisini inceleyeceği ifade edildi. Araştırmanın ön sonuçları, uluslararası tıp dergisinde yayımlanmak üzere gönderildi.

Uluslararası İlgi ve Duyarlılık

Çalışmanın Kanada’da hazırlanan belgeselde ve The New York Times’ta makale olarak yayımlanmasıyla birlikte, birçok ülkeden AR-GE çalışmalarına katkı sağlama teklifleri geldi. Plastiklerin beyin içine kadar girdiği bulgusunun dünyada farkındalığı artırmak adına önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Gazi ve Çukurova Üniversitelerinden Ortak Mikroplastik Araştırması için yorumda bulun

    Gazi ve Çukurova Üniversitelerinden Ortak Mikroplastik Araştırması için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Gazi ve Çukurova Üniversitelerinden Ortak Mikroplastik Araştırması için ilk yorumu yapabilirsin.