Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail Protestoları

Greta Thunberg’li Göstericiler İsrail’in Yarışmaya Alınmamasını Protesto Etti

Malmö’de dünkü ikinci yarı final esnasında aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu binlerce gösterici, Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rusya’nın yarışmaya alınmamasını, ancak İsrail’in yarışmaya devam etmesine karşı çıktı.

İsrail Temsilcisi Finale Yükseldi

İsrail temsilcisi Eden Golan’ın “Hurricane” şarkısı, 11 Mayıs’ta düzenlenecek finalde yarışacak. Golan’ın 7 Ekim’e atıf yaptığı düşünülen şarkısı finale yükseldi.

Sertap Erener Sahne Aldı

2003’te “Everyway That I Can” ile Eurovision birincisi olan Sertap Erener, ikinci yarı final öncesinde sahneye çıkarak şarkısını seslendirdi.

Avrupa’da Büyük Ülkeler ve Diğer Katılımcılar

Eurovision kurallarına göre Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve İsrail gibi “büyük” ülkeler doğrudan finallerde yarışırken diğer katılımcılar yarı final engelini aşmak zorundalar. Finalde 5 “büyük” ülke ve İsrail’e ilaveten Ukrayna, Yunanistan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum kesimi, ve daha fazla ülke yarışacak.

Belçika Televizyonundan İsrail Protestosu

Belçika’da VRT adlı devlet televizyonu, Eurovision’ın ikinci yarı finalinin başında İsrail’in Gazze’deki saldırılarını protesto etmek amacıyla yayınını durdurdu. Kanaldan yapılan açıklamada “Bu, bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes.” ifadelerine yer verildi.

Sanatçılar “Gazze’de Ateşkes” Çağrısı Yapmıştı

Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino’yu Eurovision’da temsil eden sanatçılar, “Gazze’de acil ve sürdürülebilir ateşkes” çağrısı yapmıştı. Avrupa’nın birçok ülkesinden ise İsrail’in Eurovision’a katılmasının engellenmesi talebinde bulunulmuştu.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail Protestoları için yorumda bulun

    Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail Protestoları için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail Protestoları için ilk yorumu yapabilirsin.