TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Yakıt Türlerinin Dağılımı

2023’te Trafikteki Araçların Yakıt Türlerine Göre Dağılımı

2023 yılında Türkiye’de trafiğe kayıtlı araçların yakıt türlerine göre dağılımı incelendiğinde, dizel araçların yüzde 35,6, LPG araçların yüzde 33,5, benzinli araçların yüzde 28,7 ve elektrikli/hibrit araçların ise yüzde 2 oranında olduğu görülmektedir.

Dizel Araçların Yükselen Trafiğe Katılımı

Dizel otomobillerin trafikteki oranı son 20 yılda önemli ölçüde artış gösterdi. 2004 yılında yüzde 4,7 olan dizel araç oranı, geçen yıl yüzde 35,6’ya yükseldi. Dizel otomobil sayısı 2004 yılında 252 bin 629 iken, 2023 yılı sonunda bu rakam 5 milyon 425 bin 652’ye ulaştı.

LPG Araçlarının Tercih Edilmesi

LPG’li araçların oranı da son 20 yılda belirgin şekilde arttı. Bu dönemde LPG’li araç sayısı yüzde 14,7’den yüzde 33,5’e yükseldi. Benzinli araçların ise sayısında az da olsa artış yaşandı.

Yakıt Tüketimi ve Tercih Sebepleri

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, dizel ve LPG’li araçların tercih edilmesinde yakıt tüketiminin etkili olduğunu belirtti. Dizel araçların daha az yakıt tüketmesi, LPG’li araçların uygun fiyatlı olması tercih sebepleri arasında yer alıyor.

Erkoç ayrıca, dizel motorlu araçlarda yangın riskinin daha düşük olduğunu, çevre dostu ve yüksek ikinci el satış fiyatlarına sahip olduklarını vurgulayarak, elektrikli araçların da tercih edilmesindeki artışı ele aldı.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Yakıt Türlerinin Dağılımı için yorumda bulun

    TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Yakıt Türlerinin Dağılımı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Araç Yakıt Türlerinin Dağılımı için ilk yorumu yapabilirsin.