Almanya’nın Nisan Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı

Almanya’nın Yıllık Enflasyon Oranı Değişmedi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), nisan ayı öncü verilerini açıkladı. Ülkede martta yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon oranı, nisan ayında değişmeyerek sabit kaldı. Bu durum, ülkede enflasyon oranının Nisan 2021’den beri en düşük seviyede devam ettiğini gösterdi.

AB Uyumlu TÜFE Artış Gösterdi

Almanya’da aylık bazda enflasyon yüzde 0,5 artış kaydederken, AB uyumlu TÜFE nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 2,4 yükseldi. Mart ayında yıllık bazda yüzde 2,3 olarak kaydedilen AB uyumlu TÜFE, nisanda yükseldi.

Çekirdek Enflasyon Oranında Düşüş

Almanya’nın gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon oranı, martta yüzde 3,3 iken nisanda yüzde 3’e geriledi. Enerji maliyetlerindeki artışlar çekirdek enflasyon oranının daha fazla düşmemesine neden oldu.

Enerji Maliyetleri Etkili Oldu

Analistlere göre, Almanya’da çekirdek enflasyonun düşmemesi, artan enerji maliyetlerinden kaynaklanıyor. Yükselen petrol fiyatları benzin, dizel ve kalorifer yakıtı fiyatlarını etkilerken, gaz ve kalorifer yakıtı satışlarında KDV oranının artırılması da etkili oldu.

Gıda ve Enerji Ürünleri Fiyatları

Nisanda gıda ürünlerinde fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 0,5 artarken, enerji ürünleri fiyatları yüzde 1,2 düşüş gösterdi. Bu veriler, enflasyonun belirleyicileri arasında yer alıyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Almanya’nın Nisan Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı için yorumda bulun

    Almanya’nın Nisan Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Almanya’nın Nisan Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı için ilk yorumu yapabilirsin.