Sağlık Alanında Yapılan Yeni Düzenlemeler

TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edilen Kanun Teklifi ile Sağlıkta Yeni Değişiklikler

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çerçevesinde sağlık alanında önemli düzenlemeler yapıldı. İşte kabul edilen kanun teklifi kapsamında dikkat çeken noktalar:

Diş Hekimliği ve Ebelik Alanında Yapılan Değişiklikler

Diş Hekimliği: Mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek ve bu sayı birden fazla olamayacak.

Ebelik: Gebelik takibi, normal doğum eylemi ve küçük tıbbi müdahaleler gibi işlemleri yapacak olan ebelerin görevlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, ebelere danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde rol alma imkanı getirildi.

Acil Tıp Uzmanları ve İlaç Üretimi Alanlarındaki Yenilikler

Acil Tıp Uzmanları: Acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı getirildi.

İlaç Üretimi: İlaç üretimi ve piyasaya arz eden tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve koşulların belirlenmesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Bu sayede ilaç güvenliği ve hastaların ilaca erişimi hızlandırılacak.

Eczanelere Yönelik Düzenlemeler ve Sağlık Personeline Ek Ödeme

Eczaneler: Eczanelere yönelik denetimlerde eczacılar da yer alacak. Ayrıca, eczacılara yönelik teftişler sağlık müfettişleri veya eczacılar tarafından yapılacak.

Sağlık Personeli: Yan dal uzmanları için öngörülen ek ödeme artışı, motivasyonlarının artırılması amacıyla yapıldı. Ayrıca, sözleşmedeki yükümlülüklere uyulmadığı takdirde ek ödeme uygulamasında aksaklıklar olacak.

Üniversiteler ve Sağlık Kuruluşları Arasındaki İş Birliği ve Protokoller

Üniversiteler: Üniversiteler, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle iş birliği yaparak sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek. Üniversitelerin birlikte kullanım protokolü imzaladığı hastaneler, uygulama ve araştırma merkezi statüsü kazanacak.

İnsanlar Üzerinde Yapılan Bilimsel Çalışmalar: İnsanlar üzerinde bilimsel araştırmaların yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığından izin alınacak. Araştırmaların etik kurullar tarafından denetlenmesi ve bireyin haklarına saygı gösterilmesi önem taşıyacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yapılan düzenlemelerin sağlık sektörüne olumlu katkılar sağlayacağını belirterek teşekkürlerini iletti.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Sağlık Alanında Yapılan Yeni Düzenlemeler için yorumda bulun

    Sağlık Alanında Yapılan Yeni Düzenlemeler için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Sağlık Alanında Yapılan Yeni Düzenlemeler için ilk yorumu yapabilirsin.