Enflasyon Artışı Ekonomistleri Endişelendiriyor

Reel Faiz Negatif Tarafa Doğru Açıldı

Enflasyonun yüzde 70’lere yaklaşmasının ardından ekonomistler, reel faizde negatif tarafa doğru makasın açıldığını ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın üzerindeki sıkı politika duruşu baskısının artabileceğini belirtti.

TÜFE Yüzde 4,53 Arttı, Yıllık Enflasyon Yüzde 67,07’ye Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’ne göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 4,53 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07’ye yükseldi. Ekonomistler, enflasyon baskılarının şubatta da devam ettiğini ve negatif reel faizlere vurgu yaparak, enflasyon baskılarının devam etmesi halinde yeni sıkılaşma adımlarının artabileceğini ifade etti.

TCMB’den Ek Sıkılaştırma Uyarısı

Enflasyon ile mücadele kapsamında politika faizini yüzde 45’e yükselttikten sonra faizi sabit tutan TCMB, enflasyonun ana eğiliminde bozulma olması halinde para politikasında daha da sıkılaştırma yapabileceği uyarısında bulundu. TCMB, yıllık enflasyonun mayısta yüzde 73’e çıkacağını, yıl sonunda ise yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyor.

Ekonomistlerden Uyarı

Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Liam Peach, çekirdek enflasyondaki baskının devam etmesi halinde Merkez Bankası’nın tekrar faiz artırımlarına başlaması olasılığının yükseleceğini belirtti. Diğer ekonomistler de Türkiye’nin enflasyon seviyesinin yüksekliğine dikkat çekerek, para politikasının yeterince sıkı olmadığı konusunda endişelerini dile getirdi.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Enflasyon Artışı Ekonomistleri Endişelendiriyor için yorumda bulun

    Enflasyon Artışı Ekonomistleri Endişelendiriyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Enflasyon Artışı Ekonomistleri Endişelendiriyor için ilk yorumu yapabilirsin.