Danimarka, İsrail’e Silah İhracatını Kısıtlıyor

Danimarka Dışişleri Bakanı, İsrail’e Yönelik Silah İhracat Politikasını Sıkılaştırıyor

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, yerel basına yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Gazze’deki sivil halk üzerindeki yıkıcı etkileri sebebiyle, 25 Mart 2024 tarihi itibariyle İsrail’e askeri ihracat konusundaki yaklaşımlarını daha da sıkılaştırdıklarını duyurdu.

Dual-Use Teknolojilere ve Askeri İhracata Sıkı Denetim

Rasmussen, İsrail’e “dual-use” olarak bilinen ve hem askeri hem sivil amaçlarla kullanılabilen teknolojilerin ve askeri ihracat başvurularının tek tek ele alınacağını belirtti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Silah Ticareti Anlaşması ve Avrupa Birliği silah ihracatı kurallarının çok kısıtlayıcı bir şekilde uygulanacağını vurguladı.

Uluslararası Baskı Sonucunda Alınan Karar

Danimarka’nın bu kısıtlama kararının, Uluslararası Af Örgütü, Oxfam Danimarka, ActionAid Danimarka ve Filistinli insan hakları örgütü Al-Haq’ın İsrail’in olası savaş suçları ve soykırım girişimlerine silah ihracatıyla destek olmakla suçladığı Danimarka hakkında dava açmasının ardından geldi.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Danimarka, İsrail’e Silah İhracatını Kısıtlıyor için yorumda bulun

    Danimarka, İsrail’e Silah İhracatını Kısıtlıyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Danimarka, İsrail’e Silah İhracatını Kısıtlıyor için ilk yorumu yapabilirsin.