Merkez Bankası, Birden Fazla Konutu Olanlara Kademeli İlave Vergi Önerdi

Merkez Bankası, Konut ve Kiralardaki Artışı Dizginlemek İçin Önerilerde Bulundu

Seçimlerin ardından iktidarın yeni vergi düzenlemeleri yapacağı konuşulurken, Merkez Bankası da bu konuda ilk işareti verdi. Banka, birden fazla konutu olanlara kademeli ilave vergi getirilmesini önerdi. Ayrıca, şirketlerin daha fazla konut yaparak kiraya vermesi ve ‘hisseli kiracılık’ modeline geçilmesi gibi önerilerde bulundu.

Merkez Bankası, Konut ve Kiralardaki Artışı Dizginlemek İçin Önerilerde Bulundu

Merkez Bankası, son enflasyon raporuyla birlikte konut ve kiralardaki artışı kontrol altına almak için somut önerilerini açıkladı. Banka, kiraların merkezi bir platform üzerinden takip edilmesini, kiralamalarda standartlar oluşturulmasını ve kira piyasasının sağlıklı işlemesi için yeni düzenlemeler yapılmasını önerdi. Ayrıca, kira fiyatlarının sınırlanmasının yetersiz olduğunu belirterek, konut sahiplerine kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi getirilmesini talep etti.

‘Hisseli Kiracılık’ Modeli Önerisi

Merkez Bankası, dar gelirlilerin kiradan kurtulmaları için çeşitli ülkelerde uygulanan modellerin Türkiye’ye getirilmesini de önerdi. Örneğin, Londra’da uygulanan ‘hisseli kiracılık’ modeline işaret eden Banka, bu modelin büyükşehirlerde konut sahibi olmak isteyen dar gelirlilere yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, diğer ülkelerdeki uygulamaları da örnek göstererek, kamunun sahip olduğu konut stokunun uygun kiralarla çeşitli gelir gruplarına tahsis edilmesini ve sosyal konutların kiralarının sübvanse edilmesini önerdi.

Şirketlerin Konut Yapıp Kiralaması Önerisi

Merkez Bankası raporunda, kiralık konut arzının artırılması için şirketlerin teşvik edilmesini de önerdi. Özel sektörün, kamunun yanı sıra konut inşa etmesini ve bu konutları kiralamasını öneren Banka, bu sayede kiraların takibi, düzenlenmesi ve vergilendirilmesinin kolaylaşacağını ifade etti. Ayrıca, şirketlerin sermaye piyasaları aracılığıyla halka açılmasının ve portföylerini çeşitlendirmesinin, bireysel yatırımcıların karşılaştığı riskleri azaltacağını ve katılımcılara düzenli nakit akışı sağlayacağını belirtti.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Merkez Bankası, Birden Fazla Konutu Olanlara Kademeli İlave Vergi Önerdi için yorumda bulun

    Merkez Bankası, Birden Fazla Konutu Olanlara Kademeli İlave Vergi Önerdi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Merkez Bankası, Birden Fazla Konutu Olanlara Kademeli İlave Vergi Önerdi için ilk yorumu yapabilirsin.