İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinde Gelir Artışı ve Küresel Gelir Eşitsizliği

İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinin 2023’teki Gelir Artışı

İsviçreli lüks saat üreticileri, 2023 yılında yaşadıkları gelir artışıyla dikkat çekti. Bu artış, dünya genelinde gelir eşitsizliğinin arttığı bir dönemde zenginlerin lüks harcamalarında patlama yaşandığını gösterdi.

Oxfam Raporunda Belirtilen Gelir Eşitsizliği

Geçen yıl yapılan Oxfam araştırmasında, milyarderlerin toplam servetinin 2020’ye kıyasla 3,3 trilyon dolar daha fazla olduğu ortaya konmuştu. Dünyanın en zengin yüzde 1’inin tüm küresel finansal varlıkların yüzde 43’üne sahip olduğu raporda belirtilirken, 52 ülkede yaklaşık 800 milyon işçinin reel ortalama maaşının düştüğü vurgulandı.

Lüks Tüketimdeki Artış ve Saat Taleplerinde Patlama

İncelenen verilere göre, lüks tüketimdeki artış gelir eşitsizliğinin önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle pandemi sonrasında çanta, aksesuar ve saat gibi ürünlerde talep patlaması yaşandı.

Rolex’in Rekor Kazancı

ABD’li banka Morgan Stanley’nin yayınladığı bir rapora göre, lüks saat markası Rolex, 2023 yılında 10,1 milyar İsviçre Frangı (11,5 milyar dolar) kazanarak rekor kırdı. Rolex’in kazançları bir yılda yüzde 11 artarken, diğer lüks saat markalarını geride bıraktığı görüldü.

Lüks Saatlere Talebin Artmasının Sebepleri

Lüks saatlere talebin artmasının nedenleri arasında pandemi dönemindeki tasarrufların harcama çılgınlığına dönüşmesi, yüksek gelirli nüfusun artması ve özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerde talep artışının etkili olduğu belirtiliyor. Lüks saatlerin statü ve zenginlik sembolü olarak algılanması da önemli bir faktör.

Statü Kaygısı ve Gelir Eşitsizliği İlişkisi

Yapılan araştırmalar, statü kaygısının gelir eşitsizliği ile bağlantılı olumsuz sonuçlara neden olduğunu gösteriyor. İnsanların lüks mal harcamalarının artmasında gelir eşitsizliğinin etkili olduğunu belirten araştırmalar, işyerlerindeki eşitsizliğin lüks harcamalara yansıması üzerinde duruyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Ekonomi
  • İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinde Gelir Artışı ve Küresel Gelir Eşitsizliği
  1. İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinde Gelir Artışı ve Küresel Gelir Eşitsizliği için yorumda bulun

    İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinde Gelir Artışı ve Küresel Gelir Eşitsizliği için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak İsviçreli Lüks Saat Üreticilerinde Gelir Artışı ve Küresel Gelir Eşitsizliği için ilk yorumu yapabilirsin.