Dünya Bankası’ndan Yoksul Ülkelerin Gelir Farkı Uyarısı

En Yoksul Ülkelerin Gelir Farkı Büyüyor

Dünya Bankası, en yoksul 75 ülkenin yarısının, en zengin ekonomilerle giderek büyüyen bir gelir farkıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Banka, “Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar” başlıklı raporu yayımladı.

Fırsatlar ve Riskler Değerlendirildi

Raporda, IDA’dan hibe ve sıfır ile düşük faizli kredi almaya uygun 75 ülkenin karşı karşıya olduğu fırsatlar ve risklerin değerlendirildiği belirtildi. Yüksek potansiyele rağmen 75 kırılgan ekonominin “tarihi tersine dönüş” ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Aşırı Yoksulluk Oranı Diğer Ülkelerin 8 Katı

Rapora göre, IDA ülkelerinden birinin Covid-19 salgını öncesindekinden daha fakir olduğu kaydedildi. Aşırı yoksulluk oranının dünyanın geri kalanındaki ortalamanın 8 katından fazla olduğu belirtildi. Her 4 kişiden 1’inin günde 2,15 doların altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği ifade edildi.

Yatırım Gereksinimi ve Uluslararası Mali Desteğe İhtiyaç

Dünya Bankası raporunda, en yoksul ülkelerde mevcut kalkınma ve altyapı açıklarının kapatılması için gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden bir yatırım gerektiği belirtildi. IDA ülkelerinin ilerleme kaydetmek ve “uzun süreli durgunluk” riskini azaltmak için önemli miktarda uluslararası mali desteğe ihtiyaç duyacağı vurgulandı.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Dünya Bankası’ndan Yoksul Ülkelerin Gelir Farkı Uyarısı için yorumda bulun

    Dünya Bankası’ndan Yoksul Ülkelerin Gelir Farkı Uyarısı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Dünya Bankası’ndan Yoksul Ülkelerin Gelir Farkı Uyarısı için ilk yorumu yapabilirsin.