Uşak’ta Battaniye Üretimi ve İhracatında Azalma Yaşanıyor

Uşak’ta Battaniye Sektörü

Uşak, Türkiye’nin geleneksel battaniye üretim merkezlerinden biridir. Kentte bulunan yaklaşık 34 tesis, iç ve dış pazarlar için yıllık 14 milyon battaniye üretmektedir.

Battaniye İhracatındaki Düşüş

Ege İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre, Türkiye’nin battaniye ihracatı geçen yıl %16 oranında bir düşüş yaşayarak 66 milyon 510 bin dolar seviyesinden 56 milyon dolara gerilemiştir. Bu düşüşte, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında üretim kapasitesinin depremzedelere ayrılması etkili olmuştur.

Deprem Bölgesine Yardımlar

Uşak Valiliği’nin verilerine göre, geçen yıl Uşak’tan deprem bölgesine 1 milyon 341 bin 768 battaniye gönderilmiştir. Ayrıca, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, Türkiye’nin battaniye üretim kapasitesinin %85’ini karşıladıklarını belirtmiştir.

Gelecek İhracat Hedefleri

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, Uşak’ın dünyanın önde gelen battaniye üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade etmiştir. Yıllık 13-14 milyon üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Kandemir, geçen yılın büyük bir kısmının deprem bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamakla geçtiğini söylemiştir. Ancak, 2024 yılında ihracatlarını artırmayı hedeflediklerini ve Avrupa Birliği’nin yeşil mutabakat hedefleri doğrultusunda fabrikalarının dönüşümünü gerçekleştirdiklerini belirtmiştir.

Battaniye Tercihlerinde Değişim

Kandemir, şehirleşme ile birlikte battaniye kullanım tercihlerinin değiştiğini ve farklı ihtiyaçlara hitap eden ürünler geliştirdiklerini söylemiştir. Eskiden evlerin soba ile ısıtılması nedeniyle battaniyenin temel bir ihtiyaç olduğunu ancak bugün insanların daha hafif ve doğal ürünlerle üretilen uyku battaniyesi, televizyon battaniyesi gibi ürünleri tercih ettiğini belirtmiştir. Aynı şekilde, Uşak’taki tesislerin değişen talepleri karşılamaya hazır olduğunu ifade etmiştir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Uşak’ta Battaniye Üretimi ve İhracatında Azalma Yaşanıyor için yorumda bulun

    Uşak’ta Battaniye Üretimi ve İhracatında Azalma Yaşanıyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Uşak’ta Battaniye Üretimi ve İhracatında Azalma Yaşanıyor için ilk yorumu yapabilirsin.