Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Ham Petrol Üretimi Ocak Ayında Azaldı

OPEC’in Ham Petrol Üretimi 350 Bin Varil Azaldı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), ocak ayında ham petrol üretimini bir önceki aya göre günlük 350 bin varil azaltarak yaklaşık 26 milyon 340 bin varile düşürdü. OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, en fazla üretim azalması Libya, Kuveyt, Irak ve Cezayir’de gerçekleşti. Üretimde artış gösteren ülkelerin başında ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan bulunuyor.

Günlük Petrol Üretimi Libya, Kuveyt, Irak ve Cezayir’de Azaldı

Ocak ayında günlük petrol üretimi Libya’da 162 bin varil, Kuveyt’te 109 bin varil, Irak’ta 98 bin varil ve Cezayir’de 46 bin varil azaldı. Öte yandan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin günlük üretimi 31 bin varil arttı ve Suudi Arabistan’ın üretimi de 25 bin varil artış gösterdi.

OPEC’in Küresel Üretim Payı Azaldı

OPEC ham petrolünün toplam küresel üretim içindeki payı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak yüzde 25,9 oldu. Bu yıl, OPEC’e olan ham petrol talebinin günlük 1 milyon varil artarak 28,4 milyon varile yükselmesi bekleniyor. Öngörülere göre, gelecek yıl bu seviyenin günlük 28,8 milyon varile çıkması bekleniyor.

Dünya Sondaj Kuyusu Sayısı Arttı

Ocak ayında dünyadaki sondaj kuyusu sayısı 63 adet artarak 1864’e çıktı. Sondaj kulesi sayısı OPEC ülkelerinde 12, OPEC dışı ülkelerde ise 51 adet artış gösterdi.

Küresel Petrol Talebinde Artış Bekleniyor

Bu yıl küresel petrol talebinin geçen yıla göre 2 milyon 240 bin varil artarak 104 milyon 400 bin varile yükselmesi tahmin ediliyor. Talepteki büyümenin hava yolu ve kara yolu ulaşımı ile sanayi, inşaat ve tarım faaliyetlerindeki artıştan kaynaklanacağı öngörülüyor. Ayrıca, Çin ve Orta Doğu başta olmak üzere OECD dışı ülkelerde kapasite artışlarının ve petrokimya marjlarının talep üzerinde etkili olması bekleniyor. Öngörülere göre, küresel talep 2025’te günlük 1 milyon 850 bin varil artarak 106 milyon 250 bin varile çıkacak, OECD ülkelerinde günlük 100 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 1 milyon 740 bin varil artış gösterilecek.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  • Ana Sayfa
  • Ekonomi
  • Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Ham Petrol Üretimi Ocak Ayında Azaldı
  1. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Ham Petrol Üretimi Ocak Ayında Azaldı için yorumda bulun

    Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Ham Petrol Üretimi Ocak Ayında Azaldı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Ham Petrol Üretimi Ocak Ayında Azaldı için ilk yorumu yapabilirsin.