Sigara Bağımlılığı ve Mücadele

Dünya Genelinde Sigara Bağımlılığı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada **1,3 milyar insan tütün ürünlerine bağımlı** durumda. En yüksek tütün bağımlılığı oranı yüzde 28 ile Avrupa kıtasında görülüyor.

Türkiye’de Sigara Bağımlılığı

TÜİK’in 2022 verilerine göre, Türkiye’de **15 yaş üstü nüfusun yüzde 28’i sigara bağımlısı**. Kadınlar bu bağımlılığın yüzde 15,5’ini oluşturuyor. Ancak sigarayı bırakanların oranı da yüzde 9,8.

Sigaranın Zararları

Sigara, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, kalp rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Ayrıca sigara üretimi doğaya da zarar veriyor.

Sigara ile Mücadele

Sigara ile mücadele kapsamında Türkiye’de birçok adım atıldı: Sigara reklamları yasaklandı, sigara yasağı genişletildi ve sağlık uyarıları betrupi paketlere kondu. Ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı gibi destek hizmetleri de sunuluyor.

Elektronik Sigara Tehlikesi

Son yıllarda artan bir tehlike olan elektronik sigaralar da bağımlılığı ve sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Türkiye’de elektronik sigara satışı yasaklanmış olsa da ailelerin çocukları bu konuda bilinçlendirmesi önem taşıyor.

Sigara Bağımlılığından Kurtulma

Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, binlerce kişiye rehberlik ederek bağımlılıktan kurtulmalarına yardımcı oluyor. Bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin aile hekimlerine, hastanelere veya Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’ne başvurmaları öneriliyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Sigara Bağımlılığı ve Mücadele için yorumda bulun

    Sigara Bağımlılığı ve Mücadele için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Sigara Bağımlılığı ve Mücadele için ilk yorumu yapabilirsin.