Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Sektöründeki Yükselişi

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Sektörü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’nin rüzgar sanayisi tesislerinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi bulunmaktadır. Ülke genelinde yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir.

Rüzgar Enerjisinin Geleceği

Türkiye’de rüzgar enerjisinin günlük elektrik üretimindeki payı %14’e yükselmiştir. Yıl sonuna kadar tamamlanacak projelerle bu oranın daha da artması beklenmektedir. Türkiye, 2035 yılına kadar 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 120 bin megavata çıkarma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

YEKA Yarışmaları ve Türkiye’nin Potansiyeli

YEKA yarışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payını artırmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda üretim tesislerinden alınan elektrik enerjisi maliyetlerini azaltmak, yerli üretimi geliştirmek ve kalifiye insan kaynağını artırmak için önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar doları aşmıştır ve ülkenin potansiyeli 10 milyar dolar seviyesindedir.

Türkiye’nin Enerji Geleceği

Ülkenin 7 farklı bölgesinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 binden fazla türbinle rüzgardan enerji üretilmekte olup toplam kurulu güç 13 bin 43 megavata ulaşmıştır. Türkiye, son 22 yılda enerji talebinin üç katına çıkmasıyla birlikte, yeni proje olanakları sağlayarak artan talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar hızla devam etmektedir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Sektöründeki Yükselişi için yorumda bulun

    Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Sektöründeki Yükselişi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Sektöründeki Yükselişi için ilk yorumu yapabilirsin.