Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Potansiyeli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’nin rüzgar sanayisi, 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi gibi birçok farklı bileşeni içerirken, yüzlerce rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. Ülkenin günlük elektrik üretimindeki payı yaklaşık yüzde 14′e ulaşmış durumda ve yıl sonuna kadar tamamlanacak projelerle bu oranın artması hedefleniyor.
Yenilenebilir Enerji Hedefleri
Türkiye, 33 bin megavatlık yenilenebilir enerji kurulu gücünü 2035 yılına kadar 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor. Bu doğrultuda YEKA yarışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payını artırmayı ve yerli üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor. Son yapılan YEKA RES 2024 yarışmalarında 3 ildeki 5 YEKA’da toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsis edildi.
Rüzgar Santrali Ekipman İmalatı
Geçen yıl itibarıyla Türkiye’nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar doları aştı. Ülkenin bu alandaki potansiyeli ise 10 milyar dolar civarında hesaplanıyor. Türkiye’de 7 bölgede faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 binden fazla türbinle toplam kurulu güç 13 bin 43 megavata ulaşmış durumda.
Enerji Talebindeki Artışa Yenilikçi Çözümler
Son 22 yılda enerji talebi üç katına çıkan Türkiye, bu artışı karşılamak için yeni projeler geliştirirken, dışa bağımlılığı azaltmak adına yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlarını artırıyor. Bu süreç, aynı zamanda üretim maliyetlerini azaltırken, yerli üretimi destekleyerek kalifiye insan kaynağının gelişimine katkı sağlıyor.
Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Sektöründe Önemli Gelişmeler için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Sektöründe Önemli Gelişmeler için ilk yorumu yapabilirsin.