Türkiye’nin Yükseköğretimdeki Güçlü Konumu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre Türkiye, 208 üniversitesi, 185 bin akademisyeni ve 7 milyonu aşkın öğrencisiyle dünya genelinde önemli bir konuma sahip. Akredite Lisans Programlarındaki Artış Rapora göre, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı…
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre Türkiye, 208 üniversitesi, 185 bin akademisyeni ve 7 milyonu aşkın öğrencisiyle dünya genelinde önemli bir konuma sahip.
Rapora göre, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116’ya yükselirken, akredite olan toplam program sayısı 1209’a ulaştı. 42 üniversitenin 10 ve üzerinde akredite lisans programına sahip olduğu raporda belirtildi.
Türkiye’deki akredite lisans programı sayısının en yüksek olduğu üniversite 56 programla İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak belirlendi. Onu 55 programla Sakarya Üniversitesi ve 42 programla Hacettepe Üniversitesi takip etti.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar açıklamasında, yükseköğretimde kalite odaklı anlayışın devam edeceğini vurgulayarak, üniversitelerin kalite süreçlerine uyum sağlamaları için teşvik edeceklerini belirtti. Özvar, akreditasyon şartıyla üniversitelerin kalite standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Özvar, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme konusunda rekabetçi olması gerektiğine dikkat çekerek uluslararası öğrencilerin kalitesinin artırılmasının önemini vurguladı. Özvar, uluslararası öğrencilerin sayısının artmasının yanı sıra kalitesinin artırılmasının da öncelikli olduğunu belirtti.
YÖK’ün açıkladığı rapora göre, Türkiye yükseköğretim alanında kaliteyi ve rekabetçiliği ön planda tutarak geleceğe yönelik adımlar atmaya devam edecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]