UTTS Uygulamasıyla Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Zorunluluğu

UTTS Uygulama Genel Tebliği ve TTB Zorunluluğu

5 Ekim 2023’te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında mükelleflerin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunluluğu getirildi.

TTB Taktırma Süreci ve Yoğunluk

Mükelleflere ait 8 milyon taşıtın 31 Aralık 2024’e kadar TTB taktırma yükümlülüğü bulunuyor. Şu ana kadar 1 milyondan fazla TTB siparişi verilirken, özellikle kurumsal işletmelere ait taşıtlar için yoğunluk yaşanıyor.

UTTS’ye Geçiş ve Ceza Müeyyideleri

31 Aralık 2024’e kadar TTB taktırmayan taşıt sahipleri, 2025’te ÜFE artışından etkilenmemek ve vergi avantajlarından faydalanabilmek için başvurularını yapmalı. Taşıtların UTTS’ye geçmemesi durumunda vergi indirimlerinden yararlanılamayacak ve akaryakıt alımlarında sıkıntılar yaşanabilecek.

UTTS’ye Kayıt ve TTB Montajı

UTTS’ye kayıt olmak için www.utts.gov.tr adresine girilerek gerekli bilgilerin sisteme işlenmesi ve ödeme yapılması gerekiyor. Ardından TTB montaj kodu alınarak Yetkili Taşıt Montaj Servisleri’nde montaj işlemi gerçekleştiriliyor.

Vergi Kayıplarının Önlenmesi

UTTS’nin devreye girmesiyle TTB’de kayıtlı araç plakaları ödeme sistemlerine otomatik olarak aktarılacak, usulsüz işlemlerin önüne geçilecek ve milyarlarca liralık vergi kaybı önlenecek.

UTTS uygulamasıyla taşıtların TTB’ye geçiş süreci hızla devam ederken, vergi kayıplarının önlenmesi ve akaryakıt sektöründe şeffaflığın artırılması hedefleniyor.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. UTTS Uygulamasıyla Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Zorunluluğu için yorumda bulun

    UTTS Uygulamasıyla Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Zorunluluğu için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak UTTS Uygulamasıyla Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Zorunluluğu için ilk yorumu yapabilirsin.