Yapay Zeka Alanında Türkiye’nin 2025 Yılına Kadar Yol Haritası Belirlendi ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planı, teknolojik gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellendi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan belge, Türkiye’nin yapay zeka alanında yürüteceği çalışmalar için yol haritası niteliği taşıyor. “TechVisa Programı” ile Yetenekli Bireyler…
‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planı, teknolojik gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellendi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan belge, Türkiye’nin yapay zeka alanında yürüteceği çalışmalar için yol haritası niteliği taşıyor.
Eylemler kapsamında, “TechVisa Programı” ile yapay zeka alanındaki yetenekli bireylerin Türkiye’ye çekilmesine yönelik mekanizmalar hayata geçirilecek. Ayrıca Türk diasporasında yapay zeka alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar da Türkiye’nin yapay zeka ekosistemiyle buluşturulacak.
Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve yerli yapay zeka modellerine ilişkin teknik ve etik standartları belirlemek üzere uzman bir komite kurulacak. Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturularak tüm ekosistemin katkısı alınacak.
“Güvenilir Yapay Zeka Damgası” oluşturularak üretken yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için işlemci altyapısına kaynak: yönelik ihtiyaç analizi yapılacak. Yapay zeka uygulamalarının denetim ve yasal uyumu için belgelendirme mekanizmasıyla “Yapay Zeka Değer ve İlkeler Etki Analizi Çerçevesi” oluşturulacak.
Yapay zeka alanındaki iş gücünün artırılması için uluslararası liderlere destek miktarları artırılacak, lisansüstü öğrenim için kontenjanlar çoğaltılacak ve araştırmacılar desteklenecek. Mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları ile istihdam olanakları artırılacak.
Yapay zeka alanında Türkiye’nin 2025 hedeflerine ulaşması için bir dizi stratejik adım atılacak ve uluslararası alanda da Türkiye’nin yapay zeka ekosistemi güçlendirilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]