Karadeniz’de Kalkan Balığı Kota Uygulaması
Turgay Türkyılmaz, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler için uygulanan kalkan balığı kotası hakkında bilgi verdi. Bölgedeki ülkelerin kullanabileceği kotanın belirlendiğini aktaran Türkyılmaz, bu kotaların Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından belirlendiğini ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) altında faaliyet gösterdiğini belirtti. Ülkeler arasında ortak kullandıkları balık stoklarının yönetimi için kota uygulamasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye’nin Kota Hikayesi
Türkiye’nin de üyesi olduğu GFCM’nin, 7 yıl önce kalkan balığı kotasıyla ilgili çalışma başlattığını hatırlatan Türkyılmaz, Türkiye’ye verilen 200 tonluk kota miktarının yetersiz olduğunu düşündüklerini ve %30’luk bir kısmın adil olmadığını belirtti. Yapılan müzakereler sonucunda Türkiye’nin kota miktarını 529 tona çıkararak büyük bir kazanım elde ettiklerini söyledi. Bu kota miktarının 2028’e kadar geçerli olacağını açıkladı.
Kalkan Balığı Üretimi ve Denizlerin Korunması
Türk balıkçılarının ulaştığı 529 tonluk kotanın oldukça iyi bir miktar olduğunu dile getiren Türkyılmaz, kalkan balığının genellikle ülke içinde tüketildiğine ve ihracata gitmediğine dikkat çekti. Ayrıca, Trabzon’daki Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde kalkan balığı üretimine geçtiklerini ve her yıl 10 bin kalkan yavrusunu denizlere saldıklarını belirtti. Bu çalışmalarla denizleri balıklandırmaya katkı sağladıklarını ve balıkların korunmasına destek olduklarını ifade etti.
Turgay Türkyılmaz Karadeniz’deki Kalkan Balığı Kota Uygulamasını Anlattı için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Turgay Türkyılmaz Karadeniz’deki Kalkan Balığı Kota Uygulamasını Anlattı için ilk yorumu yapabilirsin.