Turgay Türkyılmaz: Karadeniz’deki Kalkan Balığı Kota Uygulaması

Karadeniz’deki Ülkeler İçin Belirlenen Kalkan Balığı Kota Sistemi

Turgay Türkyılmaz, Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler için uygulanan kalkan balığı kotasıyla ilgili bilgiler paylaştı. Bu uygulamada bölgedeki ülkelerin kullanabileceği kota miktarının belirlendiğini aktaran Türkyılmaz, karar verici kuruluşun Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz’de faaliyet gösteren Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) olduğunu vurguladı. GFCM, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde faaliyet göstererek ülkeler arasında ortak kullanılan balık stoklarının yönetimini sağlamaktadır.

Türkiye’nin Kalkan Balığı Kota Mücadelesi

Türkiye’nin de üyesi olduğu GFCM, 7 yıl önce kalkan balığı kotasıyla ilgili çalışmalara başlamıştı. Türkyılmaz, 2018’deki belirleme sonucunda Türkiye’ye verilen 200 tonluk kota miktarının yeterli olmadığını dile getirdi. Türk balıkçıların çoğunlukla kalkan avcılığı yaptığını ve 200 tonluk kota miktarının adil olmadığını belirten Türkyılmaz, yapılan müzakereler sonucunda Türkiye’nin kota miktarını 529 tona çıkarmayı başardıklarını açıkladı. Bu miktar, Türk balıkçılar için önemli bir kazanım olarak nitelendirildi ve 2028 yılına kadar geçerli olacak.

Denizlerin Korunması ve Balık Üretimi

Türk balıkçılarının daha fazla kalkan balığına erişebileceği bu kota artışının önemine vurgu yapan Türkyılmaz, aynı zamanda Trabzon’daki Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nde kalkan balığı üretimine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Enstitüde yapılan çalışmalar sonucunda her yıl 10 bin kalkan yavrusunun denizlere salındığını ve denizlerin balıklandırılmasına katkı sağlandığını ifade etti. Ayrıca kalkan balığıyla ilgili markalandırma çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Türkyılmaz, ülkeye daha fazla kalkan balığının girmesiyle tüketici sayısının artacağına dikkat çekti.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Turgay Türkyılmaz: Karadeniz’deki Kalkan Balığı Kota Uygulaması için yorumda bulun

    Turgay Türkyılmaz: Karadeniz’deki Kalkan Balığı Kota Uygulaması için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Turgay Türkyılmaz: Karadeniz’deki Kalkan Balığı Kota Uygulaması için ilk yorumu yapabilirsin.