Tüketim Malları İthalatındaki Artış Dikkat Çekiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Yaklaşık 10 Aylık Görev Süreci

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinden bu yana yaklaşık 10 ay geçti. Ancak tarihi faiz artışlarına rağmen tüketim ürünleri ithalatındaki yüksek seyir dikkat çekiyor.

İthalat Verileri

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2024’ün ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre toplam ithalat yüzde 12,6 düşüşle 84,1 milyar dolara geriledi. Ancak tüketim malları ithalatı yüzde 19,9 artarak 12,2 milyar dolara yükseldi.

Motorlu Kara Taşıtı İthalatındaki Artış

Mart ayında son on iki aylık tüketim malı ithalatı 50 milyar dolara ulaştı. Motorlu kara taşıtı ithalatında yüzde 23’lük bir artışla 7,4 milyar dolarlık bir rakam görüldü. Özellikle binek otomobil ithalatındaki hızlı yükseliş dikkat çekiyor.

İthal Aracın Payı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye’de mart ayında satılan araçların yüzde 70’i ithal oldu. Bu dönemde toplam araç satışlarının yüzde 68’i ithal araçlardan oluştu.

Ekonomistlerin Değerlendirmesi

Ekonomist Cem Oyvat, otomobil ithalatındaki yükselişi değerlendirirken, lüks markaların satışlarında önemli artışlar olduğuna işaret etti. Ayrıca, ithal araçların genellikle üst ve üst orta gelir grubuna hitap ettiğini belirtti. Oyvat’a göre, vergilerin artırılması gelir eşitsizliğini azaltmanın yanı sıra cari açığı kapatmada da etkili olabilir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Tüketim Malları İthalatındaki Artış Dikkat Çekiyor için yorumda bulun

    Tüketim Malları İthalatındaki Artış Dikkat Çekiyor için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Tüketim Malları İthalatındaki Artış Dikkat Çekiyor için ilk yorumu yapabilirsin.