Ortak sesle ‘Kömürsüz Türkiye’ istediler

Yıllardır kömürün gölgesinde yaşayan Türkiye’nin farklı illerinden ekoloji örgütleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde, mevcut kömürlü termik santrallerin 2030 yılına kadar kademeli olarak kapatılması için ‘‘Kömürden Adil Çıkış: Hedef 2030’’ talebini bir bildiriyle paylaştı.

İSTANBUL (İGFA)- 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Türkiye’nin dört bir yanından seslenen ekoloji örgütleri, kömürden 2030 yılına kadar ‘adil çıkış’ istediklerini duyurdu.

Türkiye’nin 13 ilinde, 3 Haziran’da eş zamanlı basın açıklaması ve eylemlerle kamuoyuna sunulan bildirinin imzacıları arasında Muğla, Kahramanmaraş, betoffice Çanakkale, Antalya, İzmir, Denizli, Sivas, Adana, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Hatay, Karaman gibi illerde yıllardır kömüre karşı mücadele eden 17 kurum yer aldı.

Bildiride, kömür madenciliği ve kömürlü termik santraller nedeniyle bölgede yaşayanların ya topraklarını kaybederek köylerini terk etmek ya da madene inmek zorunda kaldıkları belirtildi.

Kömürün artık vadesinin dolduğuna vurgu yapılan bildiride, yapılan bilimsel çalışmaların Türkiye için rüzgarı ve güneşi merkeze alan toplumun gerçek enerji ihtiyacına yönelik bir enerji dönüşümünün 2030’a kadar mümkün olduğuna dikkati çekilerek, “Bu enerji dönüşümü betoffice giriş doğa koruma alanları, orman, tarım alanları, su varlıkları üzerindeki baskıyı arttırmayacak şekilde planlanmalı, dönüşümde biyolojik çeşitlilik gözetilmeli, arazi kullanımı kararları planlı ve bütüncül politikalarla verilmeli, gıda güvencesini temin eden verimli tarımsal araziler korunmalı, yöre insanının ekolojik ve sosyal hakları gözetilmeli. Ancak bu sayede iklim krizinin doğa ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri ile mücadele edebiliriz” mesajı yer aldı.

Karar alıcılardan, kimsenin işsiz, güvencesiz, sağlıksız, enerjisiz kalmadığı planlı ve kademeli bir kömürden çıkış planı hazırlanmasını talep eden imzacılar, bu planın ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan adil bir geçişi temin etmesinin şart olduğunu kaydetti.

Bildiriyi imzalayan örgütler şöyle:

Adana – Çevre ve Tüketici Koruma Derneği
Adana – Doğu Akdeniz Çevre Platformu
Antalya – Korkuteli Dereköy Köylüleri
Balıkesir – Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
Bursa – Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği
Bursa – Nilüfer Gençlik Meclisi
Çanakkale – Çan Çevre Derneği
Denizli – Avdan Platformu
Eskişehir – Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği
Hatay – Antakya Çevre Koruma Derneği
İzmir – Ege Çevre ve Kültür Platformu
İzmir – Foça Çevre ve Kültür Platformu
Kahramanmaraş – Afşin / Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu
Karaman – Karaman Ekoloji Derneği
Muğla – İkizköy Çevre Komitesi
Muğla – Muğla Çevre Platformu
Sivas – Bakırtepe Çevre Platformu

Kaynak : İGFA

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. Ortak sesle ‘Kömürsüz Türkiye’ istediler için yorumda bulun

    Ortak sesle ‘Kömürsüz Türkiye’ istediler için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak Ortak sesle ‘Kömürsüz Türkiye’ istediler için ilk yorumu yapabilirsin.