‘Nusret Mayın Gemisi’ ve Çanakkale Deniz Zaferi

Nusret Mayın Gemisi ve Tarihi Rolü

‘Nusret Mayın Gemisi’, 8 Mart 1915’te Erenköy Koyu’nda sahile paralel döktüğü 26 mayın ile Çanakkale Deniz Zaferi’nin akışını değiştirdi.

‘Nusret’in tarihte üstlendiği rolü ve önemini yaşatmak için 2011’de Gölcük’te aslına uygun inşa edilen ‘TCG Nusret’ mayın gemisi ile 109 yıl sonra tarihi an bir kez daha canlandırıldı.

TCG Nusret ve Çanakkale’ye Yolculuk

Çanakkale Şehir İskelesi’ne bağlı olan gemi, saat 07.15’te mayın dökülen alana doğru yol aldı. 109 yıl önce mayınların dökülmeye başladığı Erenköy mevkisinde tören yapıldı.

Nusret Mayın Gemisi ve Çanakkale Zaferi

TCG Nusret Mayın Gemisi Komutanı Deniz Üsteğmen Ersin Taşkın, “Bu seferin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay, kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir.

Nusret Mayın Gemisi’nin tarihin akışını değiştirdiğini belirten Taşkın, Rumeli Mecidiye’de bulunan Seyit Onbaşı’nın tek başına sırtlayarak namluya sürdüğü 215 okkalık mermi, İngilizlerin ‘Ocean’ zırhlısının dümenini vurmuş ve bu durum düşman gemilerinin nizamını bozmuştur.

Çanakkale Deniz Zaferi ve Sonuçları

18 Mart 1915 günü, Nusret’in döşediği 11’inci hattı oluşturan 26 mayına çarpan ‘Bouvet’, ‘Irressistible’, ve ‘Ocean’ zırhlıları batarken ‘Galous’, ‘Suffren’, ve ‘Inflexible’ zırhlıları ise ağır yara alarak savaş dışı kalmıştır.

Böylece Çanakkale Deniz Zaferi, Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuş ve tarihe geçmiştir.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, 109 yıl önce mayın bırakılan noktaya çelenk koyarak anısını yaşattılar.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

  1. ‘Nusret Mayın Gemisi’ ve Çanakkale Deniz Zaferi için yorumda bulun

    ‘Nusret Mayın Gemisi’ ve Çanakkale Deniz Zaferi için henüz bir yorumda bulunulmamış! Hemen üst alanda bulunan formu kullanarak ‘Nusret Mayın Gemisi’ ve Çanakkale Deniz Zaferi için ilk yorumu yapabilirsin.